Sunucu Nedir? Ne İşe Yarar?

Günümüzde bilgisel teknolojinin temelini sunucular oluşturmaktadır. İnternet kullanıcılarının hayatının oldukça önemli unsurlarından biri oldu. Kullanmış olduğumuz dijital araçların birçoğu online servis ve hizmetlerin tamamı sunucular sayesinde bizlere sunulmakta. Sizlere bu yazımızda sunucu nedir sorusuna cevap vereceğiz.

Sunucu Nedir?

Teknik anlamda sunucu, verilerin bilgisayarlar yardımıyla kullanıcıların erişmeleri için barındırılan bilgisayar sistemleridir. Daha kolay anlatacak olursak; internet kullanıcılarının verilere dijital ortamdan ulaşmasını sağlayan sistemlerdir.

Sunucu denince akıllara ilk gelen donanım bileşenleri gelmektedir. Fakat sunucu yalnızca, fiziksel cihazlardan oluşmamaktadır. Ayrıca bu cihazlar sunucu olarak çalışmak adına özel yazılım sistemlerine gereksinim duymaktadırlar. Bahsi geçen yazılım sistemleri cihazların içermiş olduğu bilgileri, kullanım amaçlarına uygun biçimde sunabilmeyi sağlamaktadır.

Sunucuların en önemli özelliklerinden biri verilerin düzgün, güvenilir ve istikrarlı bir performans gösterebilmesidir. Bu sebepten bütün sunucular donanımsal biçimde, gelişmiş özelliklere sahiptirler. Çoğu zaman ise ek donanımlar yardımıyla kuvvetli bir hale getirilir.

PC ve Sunucu Arasındaki Farklar Nelerdir?

PC ile sunucunun arasında birçok benzerlik bulunur. Fakat ikisi de verilerin depolanması, işlenmesi ve sunulması için tasarlanmış olan donanımlardır. Bu yüzden teorik olarak aynı ailelerin üyeleri gibi görünmektedirler.

Sunucular, normal bilgisayara göre farklı işlemcilere sahiptirler. Sunucuların daha fazla işlem yükü olduğundan ötürü üst düzey performans gösterebilecek donanımlara sahiptirler. Bilgisayarlar ise genellikle kişisel kullanımlar için üretilmiştir. Sunucular: web hosting, mobil uygulama, yazılım ve birçok projenin diğer tüm kullanıcıların aktif bir şekilde kullanılabilmesi için tasarlanmaktadır. Sunucuların sahip oldukları disk boyutları da normal bilgisayarlara göre daha fazladır. Çünkü sunucularda sadece bir bireye ait veriler bulunmamaktadır.

Birçok firmanın hatta bir internet sitesindeki tüm verilerin sunucular üzerinde bulunması ve kolay bir şekilde ulaşılabilmesi için sunucuların işlemci güçleri de daha fazladır. İşlemci güçlerinin daha fazla olmasından ötürü birçok sunucu üreticisi, XEON gibi işlemciler kullanmaktadır. Sunucular normal bilgisayarlar gibi belirli saatlerde açık değildir. Sunucular hiçbir zaman kapanmaz ve her zaman çalışmaya devam eder. Bu yüzden daha dayanıklı parçaların üzerine entegre edildiği görülecektir. Ayrıca sunucular çok iyi bir şekilde soğutulmalıdır. Aksi takdirde performansta düşüklük gösterilebilir.



13 Nisan 2021 Tarihinde Tarafından Eklenmiştir.






0 0 oylama
Derecelendir
Yorumlara Abone Ol
Bildir

0 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments




Çoklu Dil Özelliği
Yat Kiralama Scripti Blue

Yat Kiralama Scripti Blue

3798₺ 1999 ₺

     Yat Kiralama Scripti Blue Ürün Detayı İnceleÜrün Detay
Çoklu Dil Özelliği
Hazır Emlak Sitesi Noosa

Hazır Emlak Sitesi Noosa

1613₺ 849 ₺

     Hazır Emlak Sitesi Noosa Ürün Detayı İnceleÜrün Detay
Çoklu Dil Özelliği
Emlak Web Paketi Rize

Emlak Web Paketi Rize

1613₺ 849 ₺

     Emlak Web Paketi Rize Ürün Detayı İnceleÜrün Detay
Çoklu Dil Özelliği
Tamir Bakım Servis Web Sitesi Paketi

Tamir Bakım Servis Web Sitesi Paketi

1613₺ 849 ₺

     Tamir Bakım Servis Web Sitesi Paketi Ürün Detayı İnceleÜrün Detay
Çoklu Dil Özelliği
Hazır Haber Sitesi Scripti – Laci

Hazır Haber Sitesi Scripti – Laci

1993₺ 1049 ₺

     Hazır Haber Sitesi Scripti – Laci Ürün Detayı İnceleÜrün Detay
Çoklu Dil Özelliği
Temizlik Web Paketi ValleyX

Temizlik Web Paketi ValleyX

1613₺ 849 ₺

     Temizlik Web Paketi ValleyX Ürün Detayı İnceleÜrün Detay