Alan Adı ( Domain ) Redemption Period Durumu

Merhaba ,
Eğer süresini kaybetmiş bir domaini yenilemek ( uzatmak ) isterseniz , bu işlemi sadece ICANN tarafından oluşturulmuş ve domain düşmeden önceki son şans olarak bilinen Redemption Period durumunda yapabilirsiniz. Tabi ki bu duruma gelmiş bir domainin de rakamı normalinden ( 100 ile 200 USD arası ) hayli yüksek durumdadır. 8-10 dolar civarında yenilenen bir domain için bu rakamı duyunca haklı olarak ne oluyor diye düşünürsünüz.

Süresi dolmuş domainler 30 gün içinde yenilenmez ise Redemption Period denen döneme girer. Bu döneme giren domainleri eski sahipleri tekrar üzerine alabilirler. Fakat böyle bir işlem ekstra bedel ödenen özel bir geri getirme işlemidir.

Fiyatlar firmadan firmaya değişmek ile birlikte hosting firmaları genellikle 100-200 usd arasında değişir. Redemption period dönemi 30 gün sürer. 30 gün içinde bu yüksek olarak verilen ücreti ödeyerek domaini kurtarabilirsiniz. Bu dönem bittikten sonra ise 5 günlük silinme aşamasına geçilir. Bu silinme aşamasında hiçbir şekilde domaini geri alma şansınız olmaz.

Silinme aşaması dolduktan sonra domain tekrar boşa düşer ve isteyen herkes satın alabilir.

Domainin hangi durumda olduğunu herhangi bir whois servisinde domain sorgulama yaparak görebilirsiniz. Whois sorgu yanıtlarında status bölümünde domainin durumu yazmaktadır.

Status kısmının karşısında Redemption period yazıyor ise domain bu dönemde demektir. Ancak Pending Delete yazıyor ise kurtarma yapılamayan 5 günlük silinme aşamasındadır. Bunun dışındaki tüm durumlarda ise domain normal yenileme ücreti ile yenilenebilir.

Eğer Redemption period a girmemiş olan bir domain için firmanız ek ücret istiyorsa bu durumda firmaya domain sorgulama sonuçlarını gönderebilirsiniz. Kendilerinden domaini normal ücreti ile yenilemesini isteyebilirsiniz.

 

 






0 0 oylama
Derecelendir
Yorumlara Abone Ol
Bildir

0 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments