Whitelist Nedir?

Siber güvenlik önlemlerinden biri olan Whitelist beyaz liste anlamına gelir. Herhangi bir cihazda ya da ağda çalışma ya da görülmesine izin verilmiş olan ve güvenlik olarak kabul edilen e-mail, IP adresleri ve uygulamalar gibi birçok öğenin listesidir. Kara listelerin birçok istenmeyen öğeyi engellediğini düşünecek olursak, beyaz listeler bazı öğeler izin verdiğinden VIP listelerine benzetmek doğru olabilir. Youtube’un ülkemizde henüz kullanıma sunmamış olduğu Youtube çocuk algoritmik öneriler dışında yaşa uygunluğundan dolayı beyaz liste örneklerinden biridir.

Whitelist Ne İşe Yarar?

Whitelist sadece önceden izin verilmiş olan eylemlerin direkt olarak gerçekleştirilmesine yardımcı olan bir siber güvenlik çözümüdür. Beyaz listeler genel olarak PC’lerin ya da mobil cihazların erişebilecekleri onaylanmış olan uygulamaların listeleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Temel olarak kullanıcıların sadece sınırlı işlev kümelerine erişimleri vardır. Bu yüzden erişebilecekleri yöneticiler tarafından güvenli olarak kabul edilmişlerdir. Bu yüzden kötü niyetli kodların tespit edilmesini sağlamak ve önlemek için siber saldırı gerçekleştirenlerden bir adım önde olmaktan ziyade daha pratiktir.

Birçok ticari işletim sistemi Windows 10 ve macOS dâhil bazı yerleşik olan beyaz liste işlevlerine sahiptir. IOS ve Android cihazlara uygulama yükleme bakımından kullanılmakta olan bazı uygulama mağazalar sadece güvenli olduğundan onaylanmış uygulamalara izin verdiklerinden bu tarz beyaz listeye alma örnekleridir. Birçok mobil yönetim yazılımları, daha detaylı kontrollere izin verir.

Whitelist Hakkında Bilgi

Fakat daha güçlü ya da daha ayrıntılı beyaz liste yazılımı sunan ve genel olarak güvenlik paketlerine eklenmiş olan üçüncü parti satıcılarda bulunmaktadır. Büyük firmaların kapsamlı beyaz listele teknolojilerini tercih etmesi bakımından bu tarz yazılımlar oldukça önemlidir. Bu tarz yazılımlar ağlarınızı tarayıp kullandığınız uygulamaları bulup liste oluşturmaktadır. Bunun dışında istediğiniz listelere internet siteleri, uygulama ya da IP’ler eklemenize olanak sunmaktadırlar.

Beyaz liste yani Whitelist herkes için ideal bir güvenlik stratejisi değildir. Merkezi biçimde yönetilen birçok bilgisayara bağlı olan ana PC’ler yüksek risk bulunan ortamlarda bilgisayarların ve kullanıcıların yönetici tavizlerine sahip olmadıkları dizüstü PC’ler ya da kiosklar için kullanımları uygundur.

Sizlere bu yazımızda whitelist hakkında bilgiler verdik. Daha detaylı bilgi edinmek için www.medyaweb.net/blog adresini ziyaret edebilirsiniz.






0 0 oylama
Derecelendir
Yorumlara Abone Ol
Bildir

0 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments




Çoklu Dil Özelliği
Mobilya Dekorasyon Paketi VDekor

Mobilya Dekorasyon Paketi VDekor

1803₺ 949 ₺

     Mobilya Dekorasyon Paketi VDekor Ürün Detayı İnceleÜrün Detay
Çoklu Dil Özelliği
Kurumsal Web Paketi Kalia

Kurumsal Web Paketi Kalia

1613₺ 849 ₺

     Kurumsal Web Paketi Kalia Ürün Detayı İnceleÜrün Detay
Çoklu Dil Özelliği
Tur Rezervasyon Sitesi Four

Tur Rezervasyon Sitesi Four

3798₺ 1999 ₺

     Tur Rezervasyon Sitesi Four Ürün Detayı İnceleÜrün Detay
Çoklu Dil Özelliği
Kurumsal Firma Paketi Lina

Kurumsal Firma Paketi Lina

1613₺ 849 ₺

     Kurumsal Firma Paketi Lina Ürün Detayı İnceleÜrün Detay
Çoklu Dil Özelliği
Yenilenebilir Enerji Web Sitesi Paketi

Yenilenebilir Enerji Web Sitesi Paketi

1803₺ 949 ₺

     Yenilenebilir Enerji Web Sitesi Paketi Ürün Detayı İnceleÜrün Detay
Çoklu Dil Özelliği
Kurumsal Firma Web Paketi Tog

Kurumsal Firma Web Paketi Tog

1613₺ 849 ₺

     Kurumsal Firma Web Paketi Tog Ürün Detayı İnceleÜrün Detay