Açık Kaynak Kod Nedir?

Açık kaynak kod kavramı bugünlerde sürekli olarak duyduğumuz bir şey. Linux sisteminin ve Linux alt yapılı Android yazılımlarının açık kaynak kodlu olduğuna dair kaynaklar olduğunu biliyoruz. Açık kaynak kod nedir? Açık kaynak kodlu olan yazılımların avantajları nelerdir?

Programlar, exe, .dmg, .deb gibi dosyalar, birçok kaynak kodu tarafından toparlanmıştır. Programlama dilini bilmeyen kişiler için karışı görünen kodlar, uygulama dosyası olarak derlenmektedir. Derleme işlemlerinden hemen sonra kaynak koduna gereksinim duyulmamaktadır. Bu yüzden iTunes gibi yazılımları çalıştırdığınızda kaynak kodunu görmez ve yalnızca ürünlerin son hallerini görürsünüz. Birçoğumuz için bu şeyler olması gerektiği gibidir. Açık kaynak kodlu yazılımlarsa kaynak kodlarıyla birlikte yayınlamaktadır. Geliştirici, bazı durumlarda bunları toparlayıp, bir uygulama dosyası da sunabilmektedir. Bazı durumlardaysa derleme ve toparlama işlemleri kullanıcılara bırakılmaktadır.

Açık Kaynak Kodu Avantajları Nelerdir?

  • Açık kaynak kodlu yazılımlar, programcıların gelişmesine yardımcı olur. Böylelikle eğitimlere, ilham ve yaratıcılık konularında oldukça fayda sağlar.
  • Açık kaynak kodlu yazılımlarda herhangi bir açık olduğunda durumla ilgilenen birçok kişi olduğu için daha fazla çabuk kapatılabilmektedir. Kapalı kaynak kodlu yazılımlardaysa uzun bir süre beklemeniz gerekebilmektedir.
  • Yazılımların farklı versiyonlarının ortaya çıkmasına yardımcı olabilmektedir. Örnek olarka; Mozilla Firefox, Chromium gibi birçok yazılım Linux sisteminden türemiştir.
  • Yazılım geliştiricilerinin bilgisayarlarınızda şüpheli işlemler yapmadığına dair bilgileri sizlere verir.

Açık Kaynak Kodlu İşletim Sistemleri

Kişisel PC kullanımı henüz bu kadar yaygın değilken, en çok tercih edilen işletim sistemleri Windows Mac OS işletim sistemleri idi. Bu işletim sistemleri internet kullanıcılarına belirli bir lisans karşılığında satılmaktaydı. Kaynak kodları gizlice erişiyordu. Ticari faaliyetler dönüştürülen işletim sistemlerine birlikte tam anlamıyla açık kaynaklı ‘’özgür yazılım’’ faaliyetleri ortaya çıktı. Bu hareketten sonra piyasaya Linux bünyesinde üretilen sistemler dağıtılmaya başladı. Günümüzde azımsanmayacak sayıda aktif olan bir kitle tarafından kullanılmakta olan Linux tabanlı işletim sistemlerinin hepsi açık kaynak koduna sahiptir. Ayrıca kullanıcıların geliştirmelerine açık biçimde yayın yapar. Açık kaynak kodlu, özgür yazılım olduğundan ötürü Linux dağıtımlarının önemli bir kısmı ücretsiz bir biçimde kullanıma sunulmuştur.

Sizlere bu yazımızda Açık kaynak Kod hakkında bilgiler verdik. Daha fazla bilgi almak için www.medyaweb.net/blog adresini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Medya Web hizmetlerinden yararlanmak için internet sitemizi ziyaret edin.



12 Haziran 2021 Tarihinde Tarafından Eklenmiştir.






0 0 oylama
Derecelendir
Yorumlara Abone Ol
Bildir

0 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments