API Nedir?
API yazılım bileşenleriyle alakalı etkileşim özellikleridir. Örnekle anlatacak olursak; bir geminin yazılımı olduğunu düşünün. Geminin API’si neler yapabileceğiyle alakalı bilgilere yer verir; demir atma, yelken açma vs. Bunların nasıl yapıldığına dair birçok bilgi içermektedir. Hızlanmak için geminin gaz sistemini çalıştırırsınız. API gaz sistemini devreye soktuğunuzda, motor içerisindeki bileşenler hakkında bilgi verme zorunluluğuna sahip değildir. Bu yüzden gemi kullanmayı biliyorsanız, yeni beceriler öğrenmeden, kullandığınız geminin üst versiyonunu API sayesinde bilgi sahibi olmadan kullanabilirsiniz.
API Türleri Nelerdir?
OPEN API ( Public API)
En düşük seviyedeki kısıtlamalarla geliştirici ve kullanıcılar tarafından herkesin kullanımın açık olan API’lerdir. Kayıt, API anahtarları ya da OAuth kullanımı gerektirir ya da tam olarak açık olabilir verilere ya da hizmetlere ulaşmak için harici olan kullanıcılara odaklanmaktadır.
Internal API (Private API)
Harici olan kullanıcılardan gizlenmektedir. Sadece dâhili sistemler tarafından açığa çıkarılmaktadır. Internal API şirketlerin dışındaki tüketimler için değil, verimli üretkenlik ve hizmetlerin yeniden kullanılması için farklı dâhili geliştirme ekiplerinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Partner API
Stratejik iş ortağı ya da stratejik iş ortakları tarafınca sunulan API’lerdir. Erişimi herkes açık olmamakla birlikte erişim sağlanabilmesi için özel yetki gerekir. Open API’ler gibi Partner API’de en görünür olan API’lerdir. Şirket sınırlarının ötesinde iletişim sağlamak için kullanılmaktadırlar.
Composite API
Birçok veri ya da hizmeti API’sini birleştirme özelliğine sahip olan API’lerdir. API oluşturma araçlarının API düzenleme niteliklerini kullanarak oluşturulmaktadırlar. Geliştiricilerin bir arama esnasında birkaç uç noktaya erişimine izin vermektedir.
Sizlere bu yazımızda API hakkında bilgiler verdik. Daha fazla bilgi edinmek için www.medyaweb.net/blog adresini ziyaret edebilirsiniz.
3 Ağustos 2021 Tarihinde İçerik Ekibi Tarafından Eklenmiştir.