İnternet Sitelerinde Menü Çubuğu Hakkında Önemli Hususlar

Menü çubuğu genellikle internet sitelerinin üst ya da sol kısımlarında yer alır. Bunun sebebi ise her zaman görüş alanı içerisinde yer almasıdır. İnternet siteleri yukarıdan aşağıya doğru ve soldan sağ şeklinde genişlemektedir. Sayfaların alt kısmına yerleştirilmesi planlanan menü çubukları içeriklerin uzun olması durumunda görüş alanından çıkmaktadır.

Site Haritasının Önemi

  • Bir menü çubuğu içerisinde 7 kategoriden fazlası olmamalıdır. Menü içerisinde 7 kategoriden fazlası var ise alt ya da üst doğru parçalanabilir mi diye kontrol sağlanmalıdır. Bu durum kullanıcıların menünün içerisindeki kategorileri ayırt etmesini sağlar.
  • Menülerin sıraları ya da yerleştirilmesi, görevlerin yapıları itibariyle uygun olmalıdır. Menü kategorileri arasındaki görevler, sıra ilişkisi yok ise sık kullanılanlar üste bölüme az kullanılan menüler ise alta yerleştirilmelidir. Alt menüler önceden seçilmiş olan menüleri gösteren başlıklara yer vermelidir. Bu durum menülere nasıl gelindiğini ve ileri ki süreçlerde istendiği zaman bu menülere nasıl ulaşılabileceğini gösteren hatırlatma görevi görmektedir.
  • İnternet sitelerinin görsel özetlerinin kullanıcılara sunulması, kullanıcı memnuniyetini arttırdığını ve kullanıcıların yanlış yönlenmesini azaltmasına dair görüşler bulunmakta. Resim haritaları internet sitelerinin genel durumu hakkında bilgi vermektedir. Resim haritaları, resimler üzerinden tamamlanan dolaşım ikonları koleksiyonları olarak tanımlanır. Tanımlanan bu alanlara ise sıcak nokta denmektedir. Sıcak noktaların üzerine tıklanması, kullanıcıların internet sitesi içerisinde ya da internette başka bir yere göndermektedir. Site haritaları, internet siteleri için bilinen dolaşım elemanlarından biridir.
  • Site haritası grafiksel ve metinsel olarak iki çeşittir. Metinsel olan site haritaları, oluşturulma, güncellenme ve indirilme bakımından oldukça kolaydır. Bu tarz site haritalarının grafik ögesi bulundurmaması sitenin bulunamamasına sebep olabilir.

Menü Çubuğuna Özen Gösterin!

Grafiksel site haritaları birçok çeşit resim ve grafik unsuru bulunduran site haritalarından biridir. Grafiksel site haritaları web tasarımcıların site haritasında belirli noktalara dikkat çekmesini kolaylaştırmaktadır. Genellikle site haritaları tasarımcıların sitelerin derinliği hakkında bilgi vermelerine olanak sağlamaktadır. Fakat günümüzde uzmanların birçoğu site haritaları üzerinde bir anlaşma sağlayamamaktadır. İnternet sitelerinin menüleri siteyi ziyaret eden kullanıcıların en çok dikkat ettiği web sitesi unsurlarından biridir. Bu yüzden menülerin kaliteli olmasına dikkat etmelisiniz.






0 0 oylama
Derecelendir
Yorumlara Abone Ol
Bildir

0 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments