HTML5 Nedir?
HTML5 internet sitesi tasarlamak için kullanılan metin işaretleme dilinin son versiyonudur. Önceki versiyonlarıyla aynı özellikleri sunmak dışında, fırsat oluşturmak için oldukça farklı özelliklere sahiptir. Fakat bazı internet yöneticileri zaman endişesi yüzünden HTML diline geçiş yapma konusunda duruma şüpheyle yaklaşmaktadır. Sizlerde bu konuda şüphe yaşıyorsanız, aşağıda sizler için düzenlediğimiz HTML5 dilinin özelliklerine göz atabilirsiniz.
HTML5 Dilinin Yararları Nelerdir?
Video ve Ses Oynatma
Daha önceki HTML sürümlerinde internet yöneticileri video ve ses oynatmak için Adobe Flash Player, Quicktime ya da Silverlight gibi üçüncü parti yazılım programlarını kullanmaktaydı. Bu durum sürekli hatalarla sonuçlanmaktaydı. Web tabanlı medya oynatma çalışmaları hatalar ile sonuçlanan internet sitelerinin oluşmasına sebep olmaktaydı. HTML5 video ve ses oynatmak için bu problemleri çözdü.
HTML5 Video oynamak kodu;
<video poster = ‘’Film.jpg’’ controls>
Çevrimdışı Belleğe Aktarma
Geçmişte internet sitesinin ziyaret edildiğini düşünerek; HTML5 üzerinden ziyaretçilerin bir bağlantısı olmadan internet sitesine bazı öğeleri yüklemek mümkündür. Ziyaretçilerin internet bağlantısı olmasa bile sitenin bütün temel unsurları yüklenebilmektedir. İnternet sitesi ise çalışır durumda görünebilir. HTML5 ile internet yöneticilerin ziyaretçilerin kullanmakta olduğu internet tarayıcılarının hangi dosyaları gizleyeceğini tanımlayıp tasarruf sağlayabilmektedir. Çevrimdışı belleğe almak HTML5 ile tam anlamıyla yeni bir şeydir.
Temiz Kod
HTML5 temiz kod sunmak adına geliştirilen, ayrıca gelişmiş arama motoru optimizasyonuyla tasarlanmıştır. Arama motorlarının internet sitelerinin içeriğini daha kolay algılayabilmesi, genel olarak daha yüksek arama sıralaması olarak geri kazanç sağlamaktadır.
Çapraz Tarayıcı Entegrasyonu
HTML5’in bir diğer yararı ise Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera, Safari gibi birçok web tarayıcısının bütünüyle çapraş entegrasyona sahip olmasıdır. Bu durumda adı geçen tarayıcıların HTML5’in bütün öğelerini desteklediği anlamına gelmemektedir. Fakat bu durumda bile en azından doküman çeşidi okumak mümkündür.
Sizlere bu yazımızda HTML5 hakkında bilgiler verdik. Daha fazla bilgi almak için www.medyaweb.net/blog adresini ziyaret edebilirsiniz.
23 Haziran 2021 Tarihinde İçerik Ekibi Tarafından Eklenmiştir.