WebP Nedir?
WebP Google’ın 2010 yılında geliştirdiği dosya biçimi olarak bilinir. Kaliteyi koruyup görüntüler için yüksek sıkıştırma oranı sağlamaktadır. İnternet sitesi yöneticileri ve geliştiriciler tarafından internet sitesinin hızlı yüklenebilmesi için oldukça küçük boyutlarda resim oluşturma özelliğine sahiptir. JPEG, PNG formatlarına oranla güçlü ve kaliteyi kaybetmeden sıkıştırma yöntemleri kullanmaktadır. Sıkıştırma yöntemleri bu aşamada iki gruba ayrılmaktadır;
- Kayıplı sıkıştırma,
- Kayıpsız sıkıştırma,
Kayıpsız sıkıştırma dosyaların sıkıştırılma süreci sonrasında bütün orijinal veri bitlerinin aynı şekilde kalacağını ifade eder. WebP kayıpsız olan görüntüleri PNG’ye oranla % 25 civarında daha çok sıkıştırmaya yardım eder. Ayrıca kayıplı sıkıştırma genel olarak bazı miktarlarda orijinal verileri kaldırıp dosyaların boyutlarını küçültmektedir. Görüntüleri kodlama için belirlenen ve ön görülen kodlamayla kayıplı WebP, JPEG olarak karşılaştırılabilen bir kalite sunar ve dosya boyutlarında % 35’e kadar azaltma sağlamaktadır.
WebP Kullanmak Neden Avantajlıdır?
Daha öncede söylediğimiz gibi küçük resimlerin boyutları internet sitelerinizde fark yaratır. İnternet sitesinin hızlı bir şekilde yüklenmesini sağlar. Diğer bir avantaj ise özellikle internet sitenizde fazla resim varsa örnek olarak; fotoğraf ya da gezi blogu kullanıyorsanız, daha çok bant genişliği tasarrufu sağlayabilirsiniz.
Olayı daha iyi anlayabilmek için JPEG, PNG formatlarının açıklamalarına göz atalım;
JPEG; bu biçimi kullanmak renkli görüntüler açısından oldukça iyidir. Hareketsiz görüntüler için tercih edilmektedir. Bunun dışında genel olarak takas söz konusudur; sıkıştırma sebebiyle görüntü kalitesinde küçük bir kayıp yaşamak söz konusu olabilir.
PNG: bu biçimde sıkıştırılma varsa bile görüntü kalitesini korumak açısından oldukça iyidir. Logo ve metinlerin yer aldığı görseller gibi birçok veri ya da piksellere sahip olan görseller için oldukça uygundur. Fakat fotoğraflar için iyi bir seçim olmayabilir. WebP bu iki formatın en iyi hallerini birleştirip sunmaktadır. JPEG ya da PNG’den %35’e yakında ha küçük boyut verdiğinden görüntü kalitesini de korumaktadır. Ayrıca dosya denetimi yaparken WebP görsellerinin JPEG’den % 35’e yakın daha küçük olduğunu fark edebilirsiniz.
Sizlere bu yazımızda WebP hakkında bilgiler verdik. Daha fazla bilgi için www.medyaweb.com/blog adresini ziyaret edebilirsiniz.
29 Temmuz 2021 Tarihinde İçerik Ekibi Tarafından Eklenmiştir.