Linux İşletim Sistemi Nedir?

İşletim sistemi, günümüz teknolojisinin ortaya çıkardığı olanakların yazılım bakımından merkezinde yer almaktadır. Yalnızca PC’ler değil, birçok farklı elektronik cihaz işletim sistemine sahiptir. Cihazların sahip oldukları bütün temel özelliklerin işlevsellik kazanabilmesini sağlayan işletim sistemlerinin PC’ler özelinde Windows, MACOS X ve Linux gibi farklı olan yazılım ve arayüz özelliklerine sahip farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bu işletim sistemi çeşitlerinin en işlevsel olanlarından biri Linux işletim sistemidir. Ancak Linux’un çalışma kriterlerine ve tarihine bakmadan öncel genel olarak işletim sisteminin ne işlevlere sahip olduğunu kullanımının neden önemli olduğundan bahsedelim. Bu yüzden işletim sisteminin tanımını yaparak özelliklerine dair detaylı bir anlatım yaptıktan sonra Linux işletim siteminin özelliklerinden bahsetmek yararlı olacaktır.

İşletim sistemi donanım kaynaklarını yönetmekte olan ve farklı uygulamalar için yaygın bir biçimde kullanılan servisleri sağlamakta olan bir yazılım bütünü olarak ifade edilebilmektedir. İşletim sisteminde uygulama kodları yüksek oranda doğrudan donanım tarafından yürütülmektedir. Bunun dışında işletim sistemi, girdi çıktı ve bellek atama gibi donanım özelliklerini kontrol etmekte olan uygulamalar ve bilgisayar arasında köprü görevi görmektedir.

Donanım iletişim ağının merkezinde bulunan unsur olarak düşündüğümüzde işletim sistemi kullanıcıdan uygulamaya, uygulamadan donanıma verilecek komutların aracılığını sağlamakta olan parçalardan biri haline gelmektedir. Bu yüzden herhangi bir işletim sistemini işlevselliğinin genişliğiyle değil de kullanıcı tarafından belirli bir amaç hedefinde iletilen komut programlama kapasitesiyle değerlendirmek daha sağlıklı bir yazılım yaklaşımı olarak kabul edilmektedir.



19 Aralık 2021 Tarihinde Tarafından Eklenmiştir.






0 0 oylama
Derecelendir
Yorumlara Abone Ol
Bildir

0 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments