Google Mobile-First indeks Nedir?
Google Mobile-First indeks Nedir? Dikkat Edilmesi Gereken Konular
Google ilk indekslemesini artık mobil cihazlara yönelik yapacak. Bu durum, Google’ın masaüstü sonuçlarında dahi sitenizin mobil versiyonlu durumu analiz edilerek sonuçlarda yer alacağı anlamına geliyor. Google yaklaşık 1 yıldır aşamalı olarak web sitelerini, mobile-first indeks yapısına geçirmeye başladı. Sitenizin mobile-first indeks yapısına geçip geçmediğini kontrol edebileceğiniz 2 önerimiz var.
Search Console: Siteniz için Search Console doğrulaması yaptıysanız, panele giriş yaparak mesajlarınızı kontrol edebilirsiniz. Mobil öncelikli indeksleme ile ilgili bir mesaj görebilirsiniz! Eğer Google Search Console doğrulaması yapmadıysanız, SEO çalışmalarında çok geride kalacağınızı söylemeliyiz.
Google Cache Kontrolü: Alan adınızı web tarayıcısına yazarken başına cache:// ifadesini ekleyin. Örneğin; cache://www.medyaweb.net karşınıza sitenizin Google indeksinde yer alan görüntüsü gelecek. Eğer sitenizin mobil versiyonu geliyorsa, siteniz mobil öncelikli indekse dahil olmuş diyebiliriz.
Sitem Mobile First İndex’e Dahil Oldu, Ne Yapmalıyım?
Öncelikle web siteniz responsive tasarım ise hiçbir işlem yapmanıza gerek yok. Yani siteniz her cihaza uygun olacak şekilde ölçüleniyorsa, mobil öncelikli indekslemede bir kayıp yaşamazsınız. Eğer mobil cihazlar için farklı bir tasarım ve sub-domain kullanıyorsanız, Örneğin; m.medyaweb.net gibi. Bu durumda mutlaka her iki tasarımda da aynı içerikler, aynı görsellere yer verin. Aksi durumda, artık mobil birinci öncelikli olacağı için masaüstü versiyonda olan içeriğinizi büyük olasılıkla Google görmeyecektir.
Google’dan Gelen Öneriler
Google mobile-first indeks rehberine bazı eklemeler yapıldı. Tarama (crawling), yapısal veri, görsel içerik vb. konudaki yenilikler neler? Rehber ne öneriyor?
Geçtiğimiz çarşamba günü yapılan duyuruda Google, mobile-first indeks rehberinde bazı güncellemelere gidildiğini açıkladı! Rehbere eklenen maddeler, belirli başlıkları içeriyor… Bunlar; crawling, structured data ve görsel içerikler…
Crawling (Tarama)
Google, rehberindeki yenilikte şu uyarıda bulunuyor: “Googlebot’ların içeriğinize ulaşabildiğinden ve başarılı bir şekilde tarama yapabildiğinden emin olun.”. Webmasterların bu noktada yapması gereken şey, sitelerin hem mobil versiyonları hem de masa üstü versiyonları için aynı robot meta etiketlerini kullanmaları! Özellikle de; “noindex” ve “nofollow” etiketleri kullanılırken…
Sitenin sayfasında; sayfanın yüklenmesi için tıklama, kaydırma, yazı yazma gibi eylemler gerekiyorsa (kullanıcı tarafından yapılan), böyle bir durumda Google içeriği taramıyor. Bunu, “içerik yüklenmesinde zayıflık” olarak tanımlıyor ve bu tür durumlardan kaçınmanızı öneriyor!
Doküman kaynaklarının başarılı bir şekilde taranması konusunda da yeni uyarılar var. Mobil ve masa üstü versiyonlar için kullanılan URL’ler farklı olmamalı! Google’ın kaynaklarınızı başarılı bir şekilde taramasını istiyorsanız “disallow” yönlendiricilerle herhangi bir bloke yapılmadığından emin olun.
Mobil ve masa üstünde aynı içeriğin kullanılması:
Bu konuda yapılan öneri de, tahmin edilebileceği gibi, her iki site versiyonunda da aynı içeriğin (öncelikli kısmı) kullanılması. Yine de, mobil sitenizde daha az içerik gösterme kararı aldıysanız, trafiğiniz düşebilir.
Yapısal veri (structured data)
Yapısal veri de sitenin tüm versiyonlarında denklik teşkil etmeli. Örneğin; mobil sitenizin yapısal verisine ait URL’ler “mobil URL” olmalı!
Görsel içerik
Bu başlıkta; görseller ve video içerik rehberiyle ilgili uyarılar var. İmajlar için kullanacağınız URL’lerin bir sürekliliğe sahip olması gerekiyor. Yine hem mobil hem de masa üstü versiyonlar için aynı “alt metinlerin” kullanılması gerekiyor.
Google’ın kendisinden gelen önemli bir uyarı ise şöyle:
“Mobile-first indeks geçişi nedeniyle, eğer farklı URL’ler tercih ettiyseniz (mobil ve web versiyonlar için) imajlarınızın trafiğinde bir süre trafik düşüşü yaşayabilirsiniz. Ancak bu geçicidir.”
Video içerik bağlantıları için de yukarıda saydığımız uyarılar aynı şekilde geçerli. Sitenin tüm versiyonlarında, video yapısal verisi aynı olmalı. Video içeriklerinizi, sitenin mobil versiyonlarında ulaşılması zor yerlere yerleştirmeyin. Örneğin; çok fazla scroll yapılıyorsa, böyle bir konum tercih edilmemeli!
Diğer önemli uyarı:
Hata uyarıları da, sitenin tüm versiyonlarında aynı olmalı. Bazen, sadece mobil versiyonun hata verdiği; ama masa üstü versiyonun içeriği gösterdiği durumlarla karşılaşabiliyoruz. Google, böyle bir durumda indeks yapmayacağını açık bir dille söylüyor!
29 Ocak 2020 Tarihinde admin Tarafından Eklenmiştir.