C2C Nedir? Ne İşe Yarar?

C2C İngilizce dilinde ‘’Consumer to Consumer’’ yani tüketiciden tüketiciye anlamını ifade etmektedir. Günümüzde N11, Gitti gidiyor, Trendyol gibi site kurmak isteyen birçok girişimci, C2C pazaryeri iş modelleriyle projelerini hayata geçirmektedirler. C2C E-ticaret sistemlerine örnek verecek olursak, www.sahibinden.com, www.gittigidiyor.com, www.yemeksepeti.com, www.hepsiburada.com, www.dolap.com, www.amazon.com, www.letgo.com, gibi siteler C2C yazılımını kullanmaktadırlar. Dünya çapında www.alibaba.com, www.aliexpress.com, www.ebay.com, www.airbnb.com gibi siteler örnek verilebilir.

C2C iş modelinde satıcılar ürünlerini siteye ekler ve site sahipleri ürünlerden komisyon elde eder. Bu durumda site sahibi ürün listeleme paketleri ve reklam paket satışları yaparak gelir oluşturur.

C2C iş modeliyle alakalı yaptığınız araştırmalarda internet üzerinde bulduğunuz kaynaklarda şu şekilde ifadeler görebilirsiniz; pazaryeri uygulaması, e-pazaryeri, online pazaryeri, Marketplace site, satıcılı site gibi. Farklı şekildeki isimlerle ifade edilen bütün iş modellerinin kafa karışıklığı oluşturmaması adına C2C olduğunu belirtmek yanlış olmaz.

C2C iş modelinde bazı özellikleri aynı olan fakat hedef kitlesi, satılacak ürün ve hizmetlerin farklı olması ve bu duruma paralel olarak çalışma mantıklarından ötürü farklı özellikler barından 3 farklı şekilde altyapı bulunur.

Ürün Satışı Ağırlıklı Kullanılan C2C Siteleri

C2C altyapıyla hazırlanan sitelerden en popüler olanları N11, trendyol, gitti gidiyor, çiçek sepet, ebay, amazon gibi sitelerdir. C2C alt yapısıyla birçok farklı ürün yüklenmesi, gelişmiş XML, API entegrasyonu, kargo entegrasyonu ve diğer birçok gelişmiş özelliğiyle C2C altyapıları arasında en çok özelliğe sahip olandır. Hazırlanması en güç altyapılardan biridir.

Ürün satışı yapan e-ticaret sitelerinin Pazar payı oldukça yüksektir. Bu yüzden yeni açılan C2C pazaryeri siteleri bu pastadan oldukça büyük pay alabilirler. Sizlere bu yazımızda C2C hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Daha fazla bilgi için www.medyaweb.net/blog adresini ziyaret edebilirsiniz.






0 0 oylama
Derecelendir
Yorumlara Abone Ol
Bildir

0 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments