Marka Tescili Nedir?

Marka tescili, firmaların ya da şahısların ürün ya da hizmetlerinin diğer firma ve şahısların mal ve hizmetlerinden ayırt edilmesine olanak sağlayan sözcük, şekil, isim, renk, harf, sayı, koku ve seslerin tümüdür. Hızlı bir şekilde artmakta olan rekabet ortamında firmaların en güçlü rekabet araçları zaman içerisinde değerleri düzenli olarak artmakta olan markalar olmakta. Bu sebepten ötürü ilk olarak marka tescil işlemleri yapılıp, markaların koruma altına alınması gerekmektedir. Firma ve şirketlerin değer biçme uzmanları firmaların total değerlerini hesapladığında, marka ve patent gibi soyut olan değerlerin %80 somut olan varlıklarının %20 oranında paya sahip olabileceği belirtilmiştir. Günümüz şartlarında marka değeri milyarlarca dolarla ölçülebilen birçok şirket bulunur. Sizlere bu yazımızda marka tescili nedir? Sorusunun cevabını sizlerle paylaşacağız.

Marka Tescili Nedir?

Marka tescili, firmaların ya da şahıslarının hizmet ve ürünlerinin, başka firmalar ve şahısların ürünlerinden ve hizmetlerinden ayırt edilmesini sağlayan, isim, sözcük, renk, sayı, harf, ses, koku gibi soyut ve somut olan materyallerdir. Marka tescili halk içinde isim tescili, isim hakkı, Logo tescili, marka patent, isim patenti gibi tanımlarla anılmakta.

Firmalar kurulduğunda ticaret odaları tarafından kendilerine bir unvan verilir ve bu unvanı markaların kendisi belirlemelidir. Bazı firmaların sahipleri, bu unvanın kendine ‘’marka hakkı’’ verdiğini zannederler. Fakat marka hakkı Türk Patent ve Marka Kurumunun verebileceği bir tescil belgesiyle edinilir. Markalaşma konusuna önem veren ve her firmanın atması gereken adımlardan biri marka tescil belgesine sahip olmaktır. İşletmelerinizin diğer işletmelerden ayırt edilebilmesi için birçok durum için tescil alınabilir.

Marka Olarak Tescil Edilebilecek Şeyler Nelerdir?

Marka tescilinin alınabileceği durumlar aşağıda verilmiştir;

  • Ürün isimleri ve işletme Logoları
  • İşletme isimleri ve sesler
  • Renkler ve işletme sloganları
  • Sembol ya da tasarımlar
  • Hareket tescili ve desenler tescil edilebilir.

İşletmeleriniz için marka tescili almak oldukça çeşitli korumalar sunacak önemli adımlardan biridir. Bu adımların atılması, işlerin resmileşmesini ve insanların markalarınızın ismini kullanamamasını ve tüm yasal hakların size verilmesini sağlamaktadır.

Sizlere bu yazımızda Marka tescili nedir? Sorusuna yanıt verdik. Teknoloji, internet, web tasarım, SEO gibi konularda bilgi edinebilmek için www.medyaweb.net/blog adresini ziyaret edin.

 






0 0 oylama
Derecelendir
Yorumlara Abone Ol
Bildir

0 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments