ETBİS (Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi) Kayıt Nasıl Yapılır? yada Kimler Kayıt Olmalıdır?
Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS), başlıca e-ticaret aktörlerinin kayıt altına alınması ve e-ticaret verilerinin merkezi bir yerde toplanıp işlenerek istatistiksel bilgilere dönüştürülmesi amacıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulmuş bir bilgi sistemidir.
ETBİS ’in başlıca amacı internetten alışveriş yapan tüketicileri korumak, e-ticaret firmalarının bilgilerini kayıt altına alarak internette kayıt dışılığın önüne geçmek ve daha güvenli bir alışveriş ortamı sağlamaktır.
ETBİS’e Kimler Kayıt Olmalıdır?
11/08/2017 tarihinde yürürlüğe giren Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ve Bildirim Yükümlülükleri Hakkında Tebliğ kapsamında aşağıdaki tanımlara uyan ve “hizmet sağlayıcı” olarak belirtilen gerçek veya tüzel kişiler ETBİS ’e kayıt olmalıdır.
- Kendilerine ait elektronik ticaret ortamında faaliyet gösteren hizmet sağlayıcılar. (Kendi e-ticaret sitesi veya mobil uygulaması aracılığıyla satış yapmakta olan işletmeler)
- Aracı hizmet sağlayıcılar. (E-ticaret pazaryerleri)
- Yurt içinde yerleşik olup yurt içinde elektronik ticaret faaliyetinde bulunmamakla birlikte yurt dışında yerleşik bir aracı hizmet sağlayıcı üzerinden sözleşme yapan veya sipariş alan hizmet sağlayıcılar. (Ebay.com, Etsy.com gibi yurtdışı e-ticaret pazar yerlerinde satış yapan işletmeler)
ETBİS’e Kayıt Olmak İçin Ön Gereksinimler Nelerdir?
Gerçek veya tüzel kişi tacirler için MERSİS numarası ve vergi kimlik numarası, esnaf ve sanatkârlar için T.C. kimlik numarası ve vergi kimlik numarası gerekmektedir.
Bu kapsamda, ETBİS ’e kayıt olabilmek için şahıs şirketi olmanız yeterli değildir. MERSİS numarası alabilmek için faaliyet gösterdiğiniz ilin Ticaret Odası’na kayıt olmanız gerekmektedir. Ticaret Odası kayıt maliyeti 2018 yılı için (noter masrafları dahil) yaklaşık 1000 TL, gelecek yıldan itibaren üyelik aidatı 200 TL civarındadır.
ETBİS’e Kayıt Olurken Bakanlığa Bildirilecek Bilgiler Nelerdir?
Aşağıdaki bilgiler eticaret.gov.tr adresindeki e-Devlet Kapısından giriş yapıldıktan sistemdeki, çeşitli konu başlıklarına bölünmüş form alanları doldurularak sisteme gönderilmektedir. Bu işlemlerin nasıl yapıldığını bir sonraki konu başlığında ekran görüntüleriyle daha detaylı açıklanacaktır. Şimdilik sadece konu başlıklarını listeleyelim;
- Genel (İşletme Unvanı, MERSİS No, Vergi No)
- Mal ve Hizmet Türleri (Faaliyet gösterdiğiniz sektör)
- Ticaret Türü (B2B, B2C, vb.)
- KEP Adresi (ETBİS’e kayıt için KEP adresi almalısınız)
- Anlaşmalı Ödeme Aracılık Kuruluşu Bildirimi (İyzico, PayTR, iPara vb.)
- Anlaşmalı Kargo Firması Bildirimi (Aras, MNG, Yurtiçi Kargo vb.)
- Altyapı Sağlayıcı Bildirimi (Site Yapıcı E-ticaret, Açık Kaynak vb.)
- Yurtdışı Banka ile Çalışıyorsanız Banka Adı
- Veritabanı Lokasyonu (Örneğin; Türkiye / İstanbul)
- Depolar ve Üretim Yerlerinin Bildirimi
ETBİS’e Kayıt Nasıl Yapılır?
Yukarıdaki konu başlıklarında belirttiğimiz noktaların sisteme nasıl kayıt edileceğini birlikte adım adım inceleyelim. Adımlara başlamadan önce e-Devlet şifresi, KEP adresi ve MERSİS numarası aldığınızı varsayıyoruz. Eğer bunları almadıysanız öncelikle bu aşamaları tamamlamalısınız.
e-Devlet şifresi ve KEP (kayıtlı e-posta adresi) yetkili PTT şubelerinden alınabilmektedir. MERSİS numarası ise yukarıda belirttiğimiz gibi Ticaret Odası’na üyelikle birlikte alınmaktadır.
ETBİS Sitesine Giriş
İşlemlere başlangıç için www.eticaret.gov.tr sitesindeki sağ üstteki ETBİS GİRİŞ butonuna tıklayın.
e-Devlet Kapısı Giriş Ekranı
Açılan ekranda e-Devlet bilgilerinizi yazarak sisteme giriş yapınız.
İşletme Ekleme / İşletme Seçimi
İlk adımda e-Devlet bilgilerinize bağlı MERSİS numarası bulunan işletmeleriniz ekrana gelecektir. Buradan işletmenizi seçip, mail adresi ve telefon numarasını yazarak devam ediniz. Daha önce ETBİS ’e kısmen kayıt ettiğiniz bir işletme varsa İŞLEM menüsünden detaylarını görüntüleyip eksik kalan adımları tamamlayabilirsiniz.
Hizmet Sağlayıcı Ekleme
Faaliyet gösterdiğiniz web sitesi (alan adı) veya mobil uygulamanız varsa öncelikle bilgilerini bu adımda girmelisiniz.
Site URL ve Mobil Uygulama Adı Ekleme
E-ticaret faaliyeti yürüttüğünüz web sitesinin adresini (URL) ve eğer varsa Mobil Uygulamanızın adını yazıp kayıt ediniz.
ETBİS Kayıt Maddelerinin Göründüğü Ana Ekran
Site URL ve Mobil Uygulamayı yazdıktan sonra alt kayıt başlıklarının göründüğü ana ekrana ulaşıyoruz. Sol bölümde henüz doldurulmamış başlıkların yanlarındaki ünlem işaretlerini görebilirsiniz. Genel adımında firma bilgileri otomatik olarak doldurulmuş şekilde gelecektir. Mal ve Hizmetler ’e tıklayarak devam edebilirsiniz.
Mal ve Hizmetler Bildirimi
Açılan ekranda Yeni Kayıt Ekle butonuna basıp, Mal ve Hizmetler alanının yanındaki açılır menüden ana faaliyet alanlarınızı işaretleyin. Altında yeni veya 2. el ürün / hizmet satışı yapıp yapmadığınız ilgili kutucukları işaretleyerek belirleyin.
Ticaret Türü / Ödeme Yöntemleri Bildirimi
Bu adımda B2C (İşletmeden son kullanıcıya), B2B (işletmeden işletmeye) gibi ticaret türlerini ve kabul ettiğiniz ödeme yöntemlerini (Kredi Kartı, Banka Havalesi, Kapıda Ödeme vb.) belirtiyoruz.
KEP Adresi Girişi
Yasal tebligatların gönderileceği KEP (kayıtlı e-posta) adresinizi bu adımda giriyoruz. Henüz KEP adresiniz yoksa http://pttkep.gov.tr/ adresinden online başvuru yapabilirsiniz. Yıllık abonelik ücreti Ocak 2018 itibariyle 35 TL dir. Ek kota gereksinimleriniz olursa bunlar ayrıca ücretlendirilmektedir.
Ödeme ve Elektronik Para Adımı
Eğer bir ödeme aracılık firmasıyla çalışıyorsanız bu adımda listeden ilgili firmayı seçiniz. Örneğin İyzico, PayTR gibi birçok ödeme aracılık firması bu adımda seçilebilmektedir. Direkt olarak bankalarla çalışıyorsanız veya kredi kartı ödemeleri almıyorsanız Anlaşmam Bulunmamaktadır seçeneğini işaretleyiniz.
Lojistik Firması Seçimi
Çalıştığınız anlaşmalı kargo firmasını bu adımda seçerek devam edebilirsiniz. Birden fazla kargo firmasıyla çalışıyorsanız Yeni Kayıt Ekle butonuna basarak istediğiniz kadar ekleyebilirsiniz.
Altyapı Sağlayıcı Seçimi
E-ticaret sitesinizi barındıran (E-ticaret paketi satın aldığınız) firmayı bu listeden seçebilirsiniz. Müşterilerimiz bu adımda Medyaweb E-ticaret seçeneğini işaretleyebilirler. Üye işyeri numarası olarak medyaweb.net müşteri numaranızı yazınız. Bu numarayı bilmiyorsanız 0356632541 den bize ulaşarak destek alabilirsiniz.
Eğer farklı bir firmadan hizmet almaktaysanız ancak listede bu firma yer almıyorsa (0312) 444 8 482’den Gümrük ve Ticaret Bakanlığı çağrı merkezine ulaşabilir, ilgili firmanın eklenmesini talep edebilirsiniz.
Bankalar
Bu adım opsiyonel olup sadece yurtdışı bankalar ile çalışan işletmelerin girmesi gereken bir bilgidir.
Veritabanları
Kişisel verilerin tutulduğu veritabanının lokasyonunu bu aşamada girmekteyiz. Medyaweb E-ticaret kullanıcıları bu bölümü Türkiye / Bursa olarak doldurabilirler.
Depolar ve Üretim Yerleri Bildirimi
E-ticaret faaliyetiniz kapsamında depolarınız varsa ve üretimi kendi işletmeniz yapıyorsa, bu bilgileri Yeni Kayıt Ekle butonlarına basarak girebilirsiniz. Deponuz ve Üretim yeriniz yoksa, Yeni Kayıt ’a basıp Depom Bulunmamaktadır ve Üretim Yeri Bulunmamaktadır seçeneklerini işaretleyip kaydediniz.
ETBİS Kayıt ve Bildirim Onayı
Tüm adımlardaki bilgileri kontrol ettikten sonra ETBİS kaydınızı tamamlamak için bu adımdaki butona tıklayarak kayıt işlemlerini sonlandırıyoruz.
Eğer birden fazla e-ticaret siteniz varsa her site için ayrı ayrı ETBİS kaydı gerekmektedir. Baştaki hizmet sağlayıcı ekleme adımından yeni bir site adresi girerek aynı adımları tekrar etmek suretiyle diğer site veya mobil uygulamalarınızı da kaydedebilirsiniz.
Adımların bazılarını boş bıraktıysanız daha sonra tekrar e-Devlet kapısından giriş yapıp ilgili adıma gelerek doldurabilir veya daha önce girdiğiniz bir bilgiyi değiştirebilirsiniz. Yalnız, Kayıt ve Bildirim Onayı yapabilmek için tüm zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.
11 Aralık 2018 Tarihinde admin Tarafından Eklenmiştir.