GOOGLE REDDETME (DISAVOW) ARACI TAM REHBER

Disavow Aracını kullanarak web site sinyallerini geliştirmek isteyenler için bu ayrıntılı rehberi hazırladık.

 

2012 yılında, tanıtıldığından beri Google Disavow Aracı (Reddetme Aracı), web site operatörleri ve SEO uzmanları için vazgeçilmezler arasındaki yerini aldı. Eğer zararlı backlink risklerinden uzak durmak istiyorsanız bu aracı mutlaka kullanmalısınız. Aynı şekilde, sayfa dışı sinyalleri başarılı bir şekilde yönetmek için de Disavow Aracını kullanmanız gerekiyor.

SEO çalışmalarınız kapsamında Disavow (Reddetme) aracını doğru bir şekilde kullanıldığında, belirli durumlar için Google’la iletişime geçmenin tek yoludur! Özellikle de, PageRank ve backlink ilişkisini yönetirken, organik görünüme ve doğal SEO çalışmalarına zarar vermek istemiyorsanız bu aracı mutlaka kullanmanız gerekiyor. Diğer yandan, Disavow Aracını yanlış kullanmamız, Google sıralamanıza da zarar verebilir. Bu yüzden, bu konuda ayrıntılı bir şekilde bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Detaylı rehberimize geçmeden önce site dışı SEO nedir? Backlink nedir? Kısaca bahsedelim;

 

Backlink Nedir?

“Bir web sitesinin, bir başka web sitesine referans olarak link vermesine backlink denilmektedir. Bu durumu şu şekilde düşünebiliriz; Google tarafından güvenli ve popüler olan bir web sitesi, kendi sitesinde sizi öneriyor ve kullanıcılarına tavsiye ediyorsa, Google doğru orantılı olarak sizin sitenize de güven duymuş olacaktır. Böylelikle bir popülerlik sağlayarak sitemize hem trafik hemde bilinirlik sağlanmış olacaktır. Son Google güncellemeleri ile birlikte, backlink konusu çok daha hassas davranılması gereken konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yapıyı manipüle eden bazı web siteleri, Google tarafından tespit edilerek, arama kelimelerinde filtreye düşebilmektedirler. Bu nedenle doğal olmayan ve ödemeli alınan backlinkler, projeler için tehlike arz etmektedir.”

Kaynak: https://medyaweb.net/web-site-seo-paketleri/

Konu ayrıntılı olduğu için, SEO profesyonelleri tarafından hazırlanmış bu rehberi sizlerle paylaşmak istedik. Böylece, Google penalty risklerini de doğru şekilde yönetebileceksiniz.

Rehberimiz genel olarak aşağıdaki başlıkları kapsıyor:

– Disavow’u ne zaman kullanmalıyım

– Reddetme aracını ne üzerine kullanmalıyım? Yani, nerede kullanmalıyım?

– Yüksek Riskli TLD’ler / Zamanı geçmiş domain backlink’leri / Hack’lenmiş site backlink’leri / Basın bildirisi backlink’leri / Ortak kurumlarla ilgili backlink’ler / Dizin backlink’leri / Konu dışı forum backlink’leri / Ödemeli blog backlink’leri

– Disavow (Reddetme) Aracı nasıl kullanılır?

İlk konuya geçmeden önce, reddetme aracının kullanılması gerektiği site tiplerine ve genel durumlara bir göz atalım…

Disavow Aracını Kullanmanız Gereken Durumlar / Reddetme Aracını Kullanmalı mıyım Kullanmamalı mıyım?

Birçok SEO uzmanı, şu soruyu genel bir soru olarak görür: Her web sitesi disavow dosyasına ihtiyaç duyar mı? Bu sorunun genel cevabı da çoğu zaman “Hayır.” olur. Her web sitesinin mutlaka bir disavow dosyası bulundurması gerekmiyor. Aslında, backlink sinyallerini sürekli olarak gözlemlemesi gereken site sayısı bilinenden azdır.

Örneğin; kişisel blog siteleri, devlete ait siteler, yardım kuruluşları siteleri, kâr amacı gütmeyen kurum siteleri hatta küçük ve yerel e-ticaret sitelerinin mutlaka spam backlink’leri disavow ile yönetme zorunlulukları yoktur denebilir. Bu durumun temel nedeni, bu sitelerin link geliştirme çalışmalarının çok kısıtlı olmasıdır. Hatta çoğunun, Google’da ilk sırada olmak gibi bir kaygıları yoktur. Hedef kitleleri, genel olarak zaten bu siteleri tanır ve belirli durumlarda ziyaret eder. Tüm bu nedenlerden dolayı disavow aracına ihtiyaç duymazlar.

Fakat konu, ciddi bir e-ticaret sitesi olduğunda işler değişir. Örneğin; büyük e-ticaret platformları, markaları, fiyat karşılaştırma siteleri, pazar platformları dediğimiz birçok farklı markayı içerisinde bulunduran siteler, büyük basın organları ve diğer büyük markalar…

Bu siteler, sürekli bir ticaret akışını yönettikleri için sık sık optimizasyona ihtiyaç duyarlar. Bu hızlı, değişken ve ayrıntılı akış, doğal olarak her zaman için Google Webmaster Kurallarına uyumlu olmayabilir. Hatta olmaz da… Google bir markanın ya da platformun ne kadar büyük veya önemli bir marka olduğuna bakmaz. Daha doğrusu, Türkçe tabirler, torpil yapmaz diyelim. Ne kadar önemli bir marka olursanız olun, backlink sinyallerinizi doğru şekilde yönetmek zorundasınız. Google bu konuda liyakati devreye alır. Sert kurallarından taviz vermez. Bu tür büyük e-ticaret platformları organik trafiklerini kaybetmemek için düzenli olarak disavow reddetme aracını kullanmak zorundadırlar.

Reddetme aracının mutlaka kullanılması gereken diğer bir web sitesi tipi de,  yanlış SEO çalışmalarından etkilenmiş sitelerdir. Siteniz, daha önce bir şekilde olumsuz bir etkiye maruz kalmışsa, savunma amaçlı olarak disavow reddetme aracını devreye sokmalısınız. Nasıl bir etkilenmeden bahsediyoruz? Örneğin, hatalı SEO çalışmasından kaynaklı Google’dan manuel penaltı cezası almış olabilirsiniz. Böyle bir durumda, backlink kaynaklı ceza durumuna mümkün olduğunca erken müdahale edilmelidir. Aksi halde, site, Google sıralamalarında ciddi bir düşüş yaşayacaktır.

 

Reddetme (Disavow) Aracını Ne Zaman Kullanmalıyım?

Reddetme aracının kullanılması gereken birçok farklı durum var. Ama, aşağıdaki iki nokta çok önemli!

– Gelen link (backlink) hacmi

– Bu gelen linklerin kalite durumu

Bu iki noktayı (backlink özelinde) mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. Gelen linklerin hacmini kolaylıkla ölçebileceğiniz birçok yardımcı araç (Majestic) bulunuyor. Bu noktada denetim kolaydır. Çok basit bir formülle, sitenizin toplam backlink sayısı, yeni backlink’lerle geçmiştekilerin toplamıdır. Bu ikisi arasında kesin bir çizgi olmadığı için, her yardımcı araç bu ikisi arasındaki ayrımı yapamaz. Bu noktada toplam rakam daha belirleyicidir. Eğer 300 milyon backlink sahibi bir web sitesinden bahsediyorsak disavow dosyalarınızı mutlaka ama mutlaka gözden geçirmelisiniz demektir! Ayrıca, yardımcı araçların gözünden kaçan backlink’ler de mutlaka olacaktır. Örneğin; özellikle fark edilmemek üzerine hazırlanan özel (blog) backlink networkleri bulunuyor. Link geliştirme çalışmaları daima Google için yapılmalıdır. Bu yüzden, daima Google tarafından fark edilebilir olmalıdırlar. Aksi halde, site, Google sıralamalarından olumsuz etkilenecektir.

Google Search Console, bu süreçte vazgeçilmez araçlardan birisidir. Ancak, sunduğu veri ve raporlama tam kapasitede bilgi vermiyor. Örneğin backlink’te 100.000 gibi bir sınırı var. Reddetme aracının kullanılması şart mı gibi bir soru sorulduğunda, 100.000 rakamını bir karar verici sınır olarak görebilirsiniz. Backlink sayısı bu rakamın altındaysa, mutlaka disavow aracını kullanmanız gerekmeyebilir. Rakam 100.000’in üzerindeyse bu kez mutlaka kullanmak gereklidir.

Dikkat edilmesi gereken ikinci nokta bakclink kalitesi demiştik! Bu adım, diğerine nazaran, karar vermek için daha kolay bir süreci içeriyor. Backlink kalitesi şunlarla ilgilidir; kullanılan anchor tekstin tipi, anchor metin dağılımı, backlink anchorlarını içeren içeriğin kendi kalitesi, aynı şekilde; sayfanın başka hangi sitelere link verildiği… Açıkçası bu süreci hızlı bir şekilde yürütmek, ciddi bir uzmanlık gerektiriyor. Çünkü, insan deneyimi, yardımcı araçlardan daha iyi sonuç veriyor. Bu yüzden, backlink kalitesi manuel olarak incelenmeli ve ilk olarak backlink verisinin taranması gerekiyor.

Yine odaklanmanız gereken önemli nokta; anchor metin dağılımı. Bu işin kuralı, ilk ondaki anchor metinlere göz atmak. Bu ilk ondaki anchor metinler spesifik ürün ve servisler için optimize edilmişlerse, yakın zamanda PageRank ilişkili bir link çalışması yapılmış demektir. Bu da, risk var anlamına gelir! Bu riskin analizi için yine Majestic ve Ahrefs gibi araçlar kullanarak derinlikli bir inceleme yapabilirsiniz. Tüm anchor metinlere değil de, sadece ilk ondakine bakılmasının nedeni yine anchor metnin niteliğiyle ilgilidir. Ticari amaçlı anchor metinler hep üst sıralarda kendini gösterir.

 

Reddetme Aracı Nerelerde Kullanılır?

Herhangi bir backlink analizi için elinizde bol veri olmalıdır. Başlangıç için Google Search Console en iyi adımdır. Daha önce de belirttiğimiz gibi Google Search Console bu anlamda limitli veri sunuyor. “www. http https…” gibi kombinasyonları kullansanız bile yine de elinizde yeterli veri olmayacaktır. Bu dediklerimiz yukarıda da bahsettiğimiz gibi reddetme aracı kullanılması gereken büyük siteler için geçerli. Google, Google Search Console verilerinin kullanılmasında ısrar ediyor. Ama bu ısrarın nedeni, belirttiği kuralların küçük siteleri de kapsıyor olması. Sonuç olarak, tek başına Google Search Console verilerine güvenemezsiniz.

Ek veriler için webmaster araçlarını ve diğer arama motorlarını kullanmalısınız. Örneğin; Bing Webmaster Tool BETA. Bing, zararlı olabilecek backlink’ler konusunda da bilgi sağlıyor. Aynı şey Google Disavow Rehberi için geçerli değil.

Yine, ek veriler için Yandex veya Baidu da kullanılabilir. Hiçbir arama motoru verisi tek başına yeterli değildir. Ahrefs, Majestic, SEMrush, Ryte ve LinkResearchTools gibi yardımcı araçlardan veri toplamalısınız.

Veri toplama sürecinin ardından manuel incelemeye geçebilirsiniz. Landing page sayfalara ait olanları direkt listeden çıkartabilirsiniz. Çünkü bunlar herhangi bir spam riski çermezler.

Yüksek Riskli TLD’ler

Hiçbir TLD için %100 riskli denemez. Yine de, spam çekme riski içerdikleri için mutlaka kontrol edilmelidirler. Sonu “as .tk, .gq, .top, .ml veya .loan” uzantılarıyla biten backlink’ler de spam riski içerirler. Bu yüzden, ayrı bir grup olarak incelemeniz gerekiyor.

Zamanı Geçmiş Domain’lere Ait Backlink’ler

Bazı sitelerde spam olasılığını değerlendirmek daha kolaydır. Bazı domain’ler kullanıcı veya marka değiştirirler. Domain’in yeni sahibi, ismin kazanmış olduğu içerikten fayda sağlamak isteyebilir. Google bu tür durumlara da şüpheli yaklaşıyor.

Bu yüzden zamanı geçmiş domain’lere ait backlink’lerde mutlaka reddetme aracını kullanmalısınız. Bu tür siteleri filtrelemek daha kolaydır. https://archive.org/web/ sitesinden faydalanabilirsiniz.

 

Hack’lenmiş Sitelere Ait Backlink’ler

Aynı şekilde hack’lenmiş sitelere ait backlink’lerde de disavow aracı mutlaka kullanılmalıdır. Hatta bu backlink’ler düzenli aralıklarla mutlaka kontrol edilmeli.

Basılı Medya Backlink’leri

Google Link Geliştirme Rehberinde bu konuda detaylı uyarılar bulunuyor. PageRank ilişkili, özellikle de ticari amaçlı anchor metin içeren basılı medya backlink’ler disavow dosyasına dahil edilmeli.

Kurum Ortaklarına Ait Backlink’ler

Google, kurum ortaklarına, ortaklarınıza ait backlink’lere olumsuz yaklaşmıyor. Yine de, PageRank ilişkili backlink faaliyetlerinde dikkatli olmanız gerekiyor. Yani, her zaman olduğu gibi, Google’ı etkilemeye çalışmak yerine doğallığınızı koruyun. Bu yüzden, kurum ortaklarınıza ait olsalar da, bu tür tüm backlink’ler için reddetme aracını kullanın. Özellikle, kupon dağıtımıyla ilgili siteler, özel teklifler için oluşturulan ek siteler, fiyat karşılaştırma siteleri bu noktada daha özenli davranmalılar.

Directories (Yönlendirme) Backlinkleri

Tüm SEO ve link directory yönlendirmelerde disavow kullanmalısınız.

Off-Topic (Konu Dışı) Forumlara Ait Backlinkler

Daha önce de belirttiğimiz gibi, PageRank ilişkili spam backlink’ler silinip gitmezler. Daima oradadırlar. Yani bir son kullanma tarihleri yoktur. Bu yüzden, daima bir tehdit olarak görülmeliler. Bu yüzden, analizlerinize off-topicc forumlara ait backlink’leri de mutlaka eklemeniz gerekiyor. XRumer yazılımından bu noktada destek alabilirsiniz.

Diğer yandan, tüm forum backlink’leri için sitenize zarar vereceğini söyleyemeyiz. Eğer forumdan kazandığınız backlink; sitenizle yakından ilgiliyse, forumdan önemli (olumlu anlamda) geri dönüşler almışsa faydalıdır! En önemlisi de bu tür olumlu backlink’ler sitenize ciddi oranda trafik sağlar.

Ödemeli Bloglara Ait Backlink’ler

Bu tür ödemeli bloglara ait backlink’ler üzerinde titizlikle durmanız gerekiyor. Link gelen sitenin kalitesi, içeriğin derinliği (detayı), varsa belirttiği link politikası, anchor metin tipi, linklerin bağlantı verdiği landing page sayfalar yüksek PageRank ilişkisine sahipse, risk içerisinde değerlendirilmelidir. Bu yüzden mutlaka reddetme aracı kullanmalısınız.

Disavow (Reddetme) Aracı Nasıl Kullanılır? Nelere Dikkat Etmeli?

Analizlerinizi tamamladığınızda, bu linkten, Google Bağlantıları Reddetme sayfasından yardım alabilirsiniz. Buradan hem formatlama hem de disavow dosya limitlerine ilişkin bilgiler bulabilirsiniz. En belirgin iki limitten bir tanesi dosya boyutuyla ilgilidir. Maksimum 2MB bir limit bulunuyor. Diğeri de URL sayısıyla ilgili olan 100.000 URL sınırı.

Disavow dosyaların geçerliliğini kontrol etmek için https://disavow.tools/ sitesinden destek alabilmeniz mümkün. Yine de, hiçbir yardımcı araç manuel kontrolün terini tutmayacaktır. Özellikle kontekste ait hataları yardımcı araçlar yakalayamıyor.

Son adımda, disavow dosyanızı Google Search Console’a tüm varyasyonlarda tanıtmayı unutmayın.

 



16 Mart 2022 Tarihinde Tarafından Eklenmiştir.






0 0 oylama
Derecelendir
Yorumlara Abone Ol
Bildir

0 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments




Çoklu Dil Özelliği
Dekorasyon Web Paketi Mask

Dekorasyon Web Paketi Mask

1803₺ 949 ₺

     Dekorasyon Web Paketi Mask Ürün Detayı İnceleÜrün Detay
Çoklu Dil Özelliği
Profesyonel Haber Yazılımı Golden

Profesyonel Haber Yazılımı Golden

1993₺ 1049 ₺

     Profesyonel Haber Yazılımı Golden Ürün Detayı İnceleÜrün Detay
Çoklu Dil Özelliği
Gelinlikçi Web Paketi

Gelinlikçi Web Paketi

1803₺ 949 ₺

     Gelinlikçi Web Paketi Ürün Detayı İnceleÜrün Detay
Çoklu Dil Özelliği
Kooperatif Web Sitesi Paketi – Yurt

Kooperatif Web Sitesi Paketi – Yurt

1803₺ 949 ₺

     Kooperatif Web Sitesi Paketi – Yurt Ürün Detayı İnceleÜrün Detay
Çoklu Dil Özelliği
Psikiyatrist Hazır Web Sitesi Paketi

Psikiyatrist Hazır Web Sitesi Paketi

1613₺ 849 ₺

     Psikiyatrist Hazır Web Sitesi Paketi Ürün Detayı İnceleÜrün Detay
Çoklu Dil Özelliği
Tur Web Paketi Two

Tur Web Paketi Two

3798₺ 1999 ₺

     Tur Web Paketi Two Ürün Detayı İnceleÜrün Detay
Çoklu Dil Özelliği
Hazır Emlak Sitesi Noosa

Hazır Emlak Sitesi Noosa

1613₺ 849 ₺

     Hazır Emlak Sitesi Noosa Ürün Detayı İnceleÜrün Detay
Çoklu Dil Özelliği
Sigortacılık Web Sitesi Paketi – Güven

Sigortacılık Web Sitesi Paketi – Güven

1613₺ 849 ₺

     Sigortacılık Web Sitesi Paketi – Güven Ürün Detayı İnceleÜrün Detay
Çoklu Dil Özelliği
Villa Kiralama Web Paketi Misk

Villa Kiralama Web Paketi Misk

3798₺ 1999 ₺

     Villa Kiralama Web Paketi Misk Ürün Detayı İnceleÜrün Detay