Ransomware Nedir?

Fidye yazılımı olan Ransomware oldukça önemli dosyaların, uygulamaların, belgelerin, işletim sistemlerinin ağlarının ya da sunucuların erişilemez hale gelmesine sebep olan büyük siber suç türleri arasında yer almaktadır. Güncel siber güvenlik istatistiklerine baktığımız zaman bu siber suçun anlamını neden bilmemiz gerektiği biraz daha netleşmektedir. Kesinti maliyetleri, kurtarma süreleri, gelir kaybı gibi konularda dâhil olmak üzere kötü niyetli yazılımların yol açtığı total hasarın 2021 yılana kadar 6 trilyon doları geçmesi bekleniyor. Siner suçluların fidye yazılım kitlerini dark web üzerinde 50 dolar gibi makul fiyatları satmaya çalıştıkları ve bazılarının, müşterilerinin fidye gelirlerine ortak olduğu bilinmektedir.

Sunucularda dâhil ağdaki bütün dosya ve belgeler tek PC üzerinden şifreleyebilen kötü niyetli yazılımlar ramsomware olarak bilinir. Ramsomware PC’nize bulaştıktan hemen sonra siber suçlular tarafından genel olarak kripto para birimi cinsinden bir fidye ödemeniz istenmektedir. Bunun karşılığında verilerinizi vereceklerini söylerler. Fidye yazılımları konusundaki en tatsız olan noktalardan biri suçluların, işletmelerin kurumsal verilerini rehin tuttukları açık bir biçimde duyuruyor olmalarıdır.

Fidye ödeyip bütün dosyalarınızın şifresinin çözülmesini sağlasanız da, suçlular verilerinizi kopyalayıp, saklayıp saklamadığından emin olmanız bir hayli zor olacaktır. Bilgileriniz sonrasında dolandırıcılık ya da kimlik avı gibi birçok girişimde kullanılabilmektedir.

 






0 0 oylama
Derecelendir
Yorumlara Abone Ol
Bildir

0 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments