BIOS Nedir?

Basic Input Output System açılımımın BIOS, giriş ve çıkış aygıtlarını kontrol ederek, sistemlerin açılmasına yardım eden bir yazılımdır. Kalıcı hale gelmesiyle bu program, ROM bellete saklanmaktadır. Anakartın çeşitli özelliklerini kullanma bakımından da avantaj sağlayan BIOS, sistem ve donanımlar arasında da kolaylıkla bağlantı kurmaktadır. BIOS belirli görevleri yerine getirmek hedefiyle işlem görmektedir. Yer alınan sistem içerisinde gerçekleştirmiş oldukları görev listesi de şu şekilde ilgililerin karşısına çıkmaktadır;

  • Ekran kartı ve RAM gibi donanımları açılış sırasında test etmektedir.
  • Donanımların voltaj seviyesini tespit ederek ayarlamasını gerçekleştirmektedir.
  • Yazılım sistemlerini hard haricinden bir sistem üzerinde çalıştırmak için başlangıç sürücüsüne belirlemek amacıyla kullanılmaktadır.
  • Daha sonra donanımların frekans ayarlarını yapıp, işlemin eksiksiz bir biçimde gerçekleştirilmesine ortam hazırlamaktadır.
  • Son olarak da eğer kullanılamayan bir donamım parçası var ise bunları kapatmaya olanak sağlamaktadır.

Görevleri aktif bir performans gücüyle işleyen BIOS yazılımının SETUP’ı belirli süreçler doğrultusunda açılmaktadır. Açılış tuşları PC’ler arasında farklılık gösterse bile çoğunlukla F2, DEL, F10 tuşlarından birinin yardımıyla açılmaktadır. Açılan bu menüden dolayı anakart üzerinde istenen değişimler kolayca gerçekleştirilebilir. + ve – tuşları menü içinde komut verilmesini sağlıyor. Ayarların hepsi yapıldıktan ve kontrol edildikten hemen sonra ‘’Exit’’ bölümünden BIOS ayarları kaydedilerek çıkış yapılabilmektedir.






0 0 oylama
Derecelendir
Yorumlara Abone Ol
Bildir

0 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments